امگا ۳ چیست: اسیدهای چرب امگا-۳ که روغن های امگا-۳، اسیدهای چرب ω-۳ یا اسیدهای چرب n-3 نیز نامیده می شوند، اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه (PUFAs) هستند که با حضور یک پیوند دوگانه در سه اتم دورتر از پایانه مشخص می شوند. گروه متیل در ساختار شیمیایی آنها.[۲] آنها به طور گسترده در طبیعت پراکنده […]
امگا ۳ چیست:
اسیدهای چرب امگا-۳ که روغن های امگا-۳، اسیدهای چرب ω-۳ یا اسیدهای چرب n-3 نیز نامیده می شوند، اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه (PUFAs) هستند که با حضور یک پیوند دوگانه در سه اتم دورتر از پایانه مشخص می شوند. گروه متیل در ساختار شیمیایی آنها.[۲] آنها به طور گسترده در طبیعت پراکنده شده اند و اجزای مهم متابولیسم لیپید حیوانی هستند و نقش مهمی در رژیم غذایی انسان و فیزیولوژی انسان دارند.[۲][۳] سه نوع اسیدهای چرب امگا-۳ که در فیزیولوژی انسان نقش دارند عبارتند از α-لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA). ALA را می توان در گیاهان یافت، در حالی که DHA و EPA در جلبک ها و ماهی ها یافت می شوند. جلبک های دریایی و فیتوپلانکتون ها منابع اولیه اسیدهای چرب امگا-۳ هستند.[۴] DHA و EPA در ماهی هایی که این جلبک ها را می خورند جمع می شوند.[۵] منابع رایج روغنهای گیاهی حاوی ALA شامل گردو، دانههای خوراکی و دانههای کتان و همچنین روغن کنف است، در حالی که منابع EPA و DHA شامل روغن ماهی و ماهی، [۱] و روغن جلبک است.
پستانداران قادر به سنتز اسید چرب ضروری امگا ۳ ALA نیستند و فقط می توانند آن را از طریق رژیم غذایی بدست آورند. با این حال، آنها می توانند از ALA، در صورت وجود، برای تشکیل EPA و DHA، با ایجاد پیوندهای مضاعف اضافی در طول زنجیره کربنی آن (اشباع زدایی) و گسترش آن (طولانی شدن) استفاده کنند. یعنی از ALA (18 کربن و ۳ پیوند دوگانه) برای ساخت EPA (20 کربن و ۵ پیوند دوگانه) استفاده می شود که سپس برای ساخت DHA (22 کربن و ۶ پیوند دوگانه) استفاده می شود.[۱][۲] توانایی ساخت اسیدهای چرب امگا ۳ با زنجیره طولانی تر از ALA ممکن است در پیری مختل شود.[۶] در غذاهایی که در معرض هوا قرار دارند، اسیدهای چرب غیراشباع در برابر اکسیداسیون و ترشی آسیب پذیر هستند.[۲][۷]
شواهد با کیفیتی وجود ندارد که نشان دهد مکمل های غذایی با اسیدهای چرب امگا-۳ خطر ابتلا به سرطان یا بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.[۸][۹][۱۰] علاوه بر این، مطالعات مکمل روغن ماهی در حمایت از ادعاهای پیشگیری از حملات قلبی یا سکته مغزی یا هر گونه پیامد بیماری عروقی شکست خورده است.[۱۱][۱۲]
تاریخ
در سال ۱۹۲۹، جورج و میلدرد بور دریافتند که اسیدهای چرب برای سلامتی حیاتی هستند. اگر اسیدهای چرب در رژیم غذایی وجود نداشت، یک سندرم کمبود تهدید کننده زندگی ایجاد می شد. Burrs عبارت “اسیدهای چرب ضروری” را ابداع کردند.[۱۴] از آن زمان، محققان علاقه فزاینده ای به اسیدهای چرب ضروری غیراشباع نشان داده اند، زیرا آنها چارچوبی برای غشای سلولی ارگانیسم تشکیل می دهند.[۱۵] متعاقبا، آگاهی از مزایای سلامتی اسیدهای چرب ضروری از دهه ۱۹۸۰ به طور چشمگیری افزایش یافته است.[۱۶]
در ۸ سپتامبر ۲۰۰۴، سازمان غذا و داروی ایالات متحده وضعیت «ادعای سلامت واجد شرایط» را به اسیدهای چرب امگا-۳ EPA و DHA داد و اظهار داشت: «تحقیقات حمایتی اما نه قطعی نشان میدهد که مصرف EPA و DHA [امگا-۳] چرب اسیدها ممکن است خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کاهش دهند.[۱۷] این نامه توصیه خطر سلامت آنها در سال ۲۰۰۱ را به روز و اصلاح کرد (به زیر مراجعه کنید).
آژانس بازرسی مواد غذایی کانادا اهمیت DHA امگا-۳ را تشخیص داده و ادعای زیر را برای DHA مجاز می داند: “DHA، یک اسید چرب امگا-۳، از رشد فیزیکی طبیعی مغز، چشم ها و اعصاب عمدتاً در کودکان زیر دو سال پشتیبانی می کند. سال سن.»[۱۸]
از نظر تاریخی، رژیم غذایی کامل حاوی مقادیر کافی امگا-۳ بود، اما از آنجایی که امگا-۳ به آسانی اکسید می شود، گرایش به سمت غذاهای فرآوری شده پایدار منجر به کمبود امگا-۳ در غذاهای تولید شده شده است.[۱۹]
ساختار شیمیایی α-لینولنیک اسید (ALA)، یک اسید چرب با زنجیره ای از ۱۸ کربن با سه پیوند دوگانه روی کربن های ۹، ۱۲ و ۱۵. انتهای امگا (ω) زنجیره در کربن ۱۸ است و پیوند دوگانه نزدیکترین به کربن امگا در کربن ۱۵ = ۱۸-۳ شروع می شود. بنابراین، ALA یک اسید چرب ω-۳ با ω = ۱۸ است.
اصطلاحات اسید چرب ω-۳ (“امگا-۳”) و اسید چرب n-3 از نامگذاری شیمی آلی مشتق شده اند.[۲][۲۰] یکی از راههایی که در آن یک اسید چرب غیراشباع نامگذاری میشود، تعیین محل پیوند دوگانه در زنجیره کربنی آن است که نزدیکترین نقطه به انتهای متیل مولکول است.[۲۰] در اصطلاح کلی، n (یا ω) نشان دهنده مکان انتهای متیل مولکول است، در حالی که عدد n-x (یا ω-x) به مکان نزدیکترین پیوند دوگانه آن اشاره دارد. بنابراین، به ویژه در اسیدهای چرب امگا-۳، یک پیوند دوگانه در کربن شماره ۳ وجود دارد که از انتهای متیل زنجیره اسیدهای چرب شروع می شود. این طرح طبقه بندی مفید است زیرا بیشتر تغییرات شیمیایی در انتهای کربوکسیل مولکول رخ می دهد، در حالی که گروه متیل و نزدیکترین پیوند دوگانه آن در اکثر واکنش های شیمیایی یا آنزیمی بدون تغییر هستند.
در عبارات n−x یا ω−x، نماد به جای خط تیره (یا خط تیره)، علامت منفی است، اگرچه هرگز به این صورت خوانده نمیشود. همچنین، نماد n (یا ω) نشان دهنده مکان انتهای متیل است که از انتهای کربوکسیل زنجیره کربن اسید چرب شمارش می شود. به عنوان مثال، در یک اسید چرب امگا-۳ با ۱۸ اتم کربن (به شکل رجوع کنید)، که در آن انتهای متیل در محل ۱۸ از انتهای کربوکسیل قرار دارد، n (یا ω) نشان دهنده عدد ۱۸ و نماد n-3 (یا ω-۳) نشان دهنده تفریق ۱۸-۳ = ۱۵ است، که در آن ۱۵ محل پیوند دوگانه است که نزدیکترین نقطه به انتهای متیل است که از انتهای کربوکسیل زنجیره شمارش می شود.[۲۰]
اگرچه n و ω (امگا) مترادف هستند، IUPAC توصیه می کند که از n برای شناسایی بالاترین تعداد کربن یک اسید چرب استفاده شود.[۲۰] با این وجود، نام رایج تر – اسید چرب امگا-۳ – هم در رسانه های عمومی و هم در ادبیات علمی استفاده می شود.
مثال
به عنوان مثال، اسید α-لینولنیک (ALA؛ تصویر) یک زنجیره ۱۸ کربنی است که دارای سه پیوند دوگانه است، اولین پیوند در کربن سوم از انتهای متیل زنجیره اسید چرب قرار دارد. از این رو، یک اسید چرب امگا ۳ است. با محاسبه از انتهای دیگر زنجیره، یعنی انتهای کربوکسیل، سه پیوند دوگانه در کربنهای ۹، ۱۲ و ۱۵ قرار دارند. یا cis-cis-cis-Δ۹،۱۲،۱۵، که در آن c یا cis به این معنی است که پیوندهای دوگانه دارای یک پیکربندی cis هستند.
اسید α-لینولنیک چند غیراشباع است (شامل بیش از یک پیوند دوگانه) و همچنین با عدد لیپیدی ۱۸:۳ توصیف میشود، به این معنی که ۱۸ اتم کربن و ۳ پیوند دوگانه وجود دارد.[۲۰]
اسید چرب امگا-۳ یک اسید چرب با پیوندهای مضاعف متعدد است که اولین پیوند دوگانه بین سوم و چهارمین اتم کربن از انتهای زنجیره اتم کربن است. اسیدهای چرب امگا-۳ با زنجیره کوتاه دارای زنجیره ای از ۱۸ اتم کربن یا کمتر هستند، در حالی که اسیدهای چرب امگا-۳ با زنجیره بلند دارای یک زنجیره ۲۰ یا بیشتر هستند.
سه اسید چرب امگا-۳ در فیزیولوژی انسان مهم هستند، اسید α-لینولنیک (۱۸:۳، n-3؛ ALA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید (۲۰:۵، n-3؛ EPA)، و اسید دوکوزاهگزانوئیک (۲۲:۶، n-3؛ DHA).[21] این سه پلی غیراشباع به ترتیب دارای ۳، ۵ یا ۶ پیوند دوگانه در یک زنجیره کربنی ۱۸، ۲۰ یا ۲۲ اتمی کربن هستند. مانند اکثر اسیدهای چرب طبیعی تولید شده، همه پیوندهای دوگانه در پیکربندی سیس هستند، به عبارت دیگر، دو اتم هیدروژن در یک طرف پیوند دوگانه قرار دارند. و پیوندهای دوگانه توسط پل های متیلن قطع می شوند (-CH
۲-)، به طوری که بین هر جفت پیوند دوگانه مجاور دو پیوند منفرد وجود دارد.
فواید مصرف امگا ۳ :
در حقیقت ، تعداد کمی از مواد مغذی به اندازه اسیدهای چرب امگا ۳ مورد مطالعه قرار گرفته است.
در اینجا برخی از فواید سلامتی اسیدهای چرب امگا ۳ را برای شما قرار داده ایم:
۱. امگا ۳ می تواند با افسردگی و اضطراب مبارزه کند:
افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی در جهان است.
علائم آن شامل غم و اندوه ، بی حالی و از بین رفتن علاقه به زندگی است. اضطراب نیز یک اختلال بسیار شایع است و با نگرانی و عصبی بودن مداوم مشخص می شود . جالب است که مطالعات نشان داده است که افرادی که به طور مرتب امگا ۳ مصرف می کنند کمتر دچار افسردگی می شوند.
علاوه بر این ، وقتی افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب شروع به مصرف مکمل های امگا ۳ می کنند ، علائم آنها بهتر می شود.
سه نوع اسیدهای چرب امگا ۳ وجود دارد : ALA ، EPA و DHA. به نظر می رسد از بین این سه ، EPA در مبارزه با افسردگی بهترین است. یک مطالعه حتی نشان داد که EPA به همان اندازه Prozac ، یک داروی ضد افسردگی در برابر افسردگی مؤثر است.
مکمل های امگا ۳ ممکن است به جلوگیری و درمان افسردگی و اضطراب کمک کنند. اما به نظر می رسد EPA در مبارزه با افسردگی موثرترین است.
۲. امگا ۳ می تواند سلامت چشم را بهبود بخشد:
DHA ، نوعی امگا ۳ ، یکی از اجزای اصلی ساختاری مغز و شبکیه چشم است .
وقتی DHA را به اندازه کافی دریافت نکنید ، ممکن است مشکلات بینایی ایجاد شود. جالب اینجاست که دریافت امگا ۳ کافی به کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا ، یکی از دلایل عمده آسیب دیدگی و نابینایی چشم در جهان مرتبط است.
۳. امگا ۳ باعث تقویت سلامت مغز در دوران بارداری و اوایل زندگی می شود:
امگا ۳ برای رشد و نمو مغز در نوزادان بسیار مهم است. DHA 40٪ از اسیدهای چرب اشباع نشده مغز و ۶۰٪ شبکیه چشم را تشکیل می دهد. بنابراین ، جای تعجب نیست که نوزادانی که از یک فرمول غنی شده DHA تغذیه می شوند ، از بینایی بهتری نسبت به نوزادانی که بدون آن فرمول تغذیه می کنند ، دارند .
دریافت مقدار کافی امگا ۳ در دوران بارداری با فواید بیشماری برای کودک همراه است ، از جمله:
هوش بالاتر
مهارت های ارتباطی و اجتماعی بهتر
مشکلات رفتاری کمتری دارد
کاهش خطر تاخیر در رشد
کاهش خطر ابتلا به ADHD ، اوتیسم و فلج مغزی.
دریافت مقدار کافی امگا ۳ در دوران بارداری و اوایل زندگی برای رشد کودک بسیار مهم است. کمبود به کم هوش بودن، کم بینایی و افزایش خطر ابتلا به چندین مشکل بهداشتی مرتبط است.
۴- امگا ۳ می تواند عوامل خطر بیماری قلبی را بهبود بخشد :
سکته قلبی و سکته قلبی مهمترین دلایل مرگ و میر در جهان است. دهه ها قبل ، محققان مشاهده کردند که خطر ابتلا در جوامع ماهیگیر از این بیماری ها بسیار کم است. بعداً مشخص شد که این امر تا حدی به دلیل مصرف امگا ۳ است.
از آن زمان نشان داده شده است که اسیدهای چرب امگا ۳ فواید بسیاری برای سلامت قلب دارند .
این شامل:
تری گلیسیریدها: امگا ۳ می تواند باعث کاهش عمده تری گلیسیریدها شود ، معمولاً در محدوده ۱۵ تا ۳۰٪ .
فشار خون: امگا ۳ می تواند باعث کاهش فشار خون در افراد با فشار خون بالا شود.
کلسترول HDL : امگا ۳ می تواند سطح کلسترول HDL (“خوب”) را افزایش دهد.
لخته های خون: امگا ۳ می تواند پلاکت های خون را در هم جمع نکند. این به جلوگیری از تشکیل لخته های خون مضر کمک می کند.
التهاب: امگا ۳ تولید برخی از مواد رها شده در اثر واکنش التهابی را کاهش می دهد .